SOFIA MENAR FILM FESTIVAL

За 14 поредна година в България ще се проведе специализираният фестивал за кино от мюсюлманските страни SOFIA MENAR FILM FESTIVAL, който запознава публиката с културата и традициите на ислямския свят.

Програмата на фестивала, който ще се проведе от 14 до 30 януари 2022 г., представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

През 2022 г. ще бъдат представени редица премиерни заглавия от Турция, Иран, Индия, Ливан, Афганистан, Палестина, Египет, Танзания и др., които зрителите ще могат да гледат в “Дом на киното”, “Културен център G8”, “Евро Синема” и “The Steps” в София, както и онлайн в платформата Neterra.

Цената на билетите за еднократна прожекция в кино са на стойност 10 лв. Карта за 10 филма: 60 лв., като получавате подарък – книгата “Персийските думи в българския език”

Онлайн филмите ще са достъпни в Neterra, като цените са: 3 филма за 15 лв., 5 филма за 20 лв., 10 филма за 30 лв. или всички филми за 40 лв.

Програмата на фестивала вижте от ТУК!

АКЦЕНТИ:

1. “Два типа хора” (Two Types of People) – драма, Турция, 2020 г.
Те са обучени да притискат длъжници по телефона и умело да обработват хората от разстояние. Винаги следват златното правило, че има два типа хора: едните са длъжници, а другите – кредитори. Всеки сам решава от кои е, дали да е ловецът или дивечът. Ако се държиш като жертва, ще те уловят. А ако не искаш да си дивеч, трябва да се научиш да си ловец. Някои от тях от опитни ловци  ще  станат опитни зайчета, а други ще се окаже, че са уловили ловците.
Участват: Бурджу Бириджик, Арас Айдън, Ердем Акакче, Пънар Дениз
Режисьор: Тунч Шахин
Сценарист: Тунч Шахин

2. “Танцът на Али и Зин” (The Dance of Ali and Zin) – драма, Турция, 2021 г.
Старата Зин не може да прежали сина си, когото наскоро са убили. Военните са й казали да му устрои тихо погребение и да го изпрати, но тя смята да събере селото на хълма и да организира шумно сватбено хоро, за да му вдигне сватбата, на която Али никога няма да може да присъства.
Участват: Суат Уста, Коркмаз Арслан, Мариам Бубани, Диман Занди
Режисьор: Мехмет Али Конар
Сценарист: Мехмет Али Конар

3. “Традициите на Али” (Ali’s Nature) – драма, Турция, 2020 г.
Али и Мариам живеят в анадолско село между традициите и модерното. Материалното и духовното вървят ръка за ръка в живота им и това понякога ги обърква. Единствената им мечта е да имат дете, но  нито медицината, нито знахарите могат да им помогнат.
Участват: Озан Айхан, Алгъ Еке, Ахмет Мелих Йълмаз, Мехмет Уста
Режисьор: Левент Четин
Сценарист: Йозгюр Шейбен

4. “Окото на Истанбул” (The Eye of Istanbul) – документален, Турция, 2016 г.
Той се ражда пет години след създаването на Република Турция. Посветил е живота си на това да запечатва на хартия душата на града. Снима в черно и бяло вече цели шест десетилетия и архивът му е с над 1 милион фотографии. Не се смята за фотограф, а за историк, който разказва събития и човешки животи. Произходът му е арменски, но е гордост за цяла Турция, защото е живата история и легенда във фотографията. Той е Ара Гюлер, но всички го познават като „Окото на Истанбул“.
Режисьор: Бинур Караевли, Фатих Каймак

5. “Състрадание” (Mercy) – документален, Турция/Бангладеш, 2021 г.
Абдулкадир е преподавател в университет. Често участва в хуманитарни акции както в Турция, така и по света. По време на едно от посещенията му в Мианмар, Абдулкадир става свидетел на ужасяващи гледки спрямо рохингите – местното мюсюлманско население. Стотици хиляди рохинги бягат от жестокото насилие в Мианмар и търсят закрила в Бангладеш.
Режисьор: Нурай Каяджан

6. “Булката на Бадри (The Bride of Badrinath) – комедия, Индия, 2017 г.
Бадри си търси типичната съпруга, която да го обгрижва постоянно. Баща му вече е оженил по-големия си син Алок и сега е ред на Бадри да застане пред олтара. Ако младежът продължава да се размотава, бащата ще пристъпи към поредния уреден брак във фамилията. И тогава се появява Вайдехи. Красавицата от мечтите на Бадри, която обаче няма никакво намерение да бъде покорна съпруга.
Участват: Варун Дхаван, Алия Бхат, Сахил Ваид, Гаухар Кан
Режисьор: Шашанк Хайтан
Сценарист: Шашанк Хайтан

7. “Любов за пуритани” (Halal Love Story) – комедия, Индия, 2020 г.
Религиозната общност на село в щата Керала решава да заснеме семеен филм, за да покаже добродетелите на брака. Бюджетът на филма е от дарения на вярващите мюсюлмани, сценарият е на селския учител, а актьорите са местни доброволци. Единствено режисьорът е със съмнителен авторитет и е далеч от целомъдрието. Нает по препоръки на учителя, той е убеден, че ще заснеме филма за 10 дни и ще си вземе хонорара, но дори не предполага с какво се е захванал.
Участват: Парвати Тирувоту, Субин Шахир, Индраджит Сукумаран, Грейс Антъни
Режисьор: Закария Мохамед
Сценаристи: Ашиф Какоди, Закария Мохамед

8. “Снимка 12х12” (Barah by Barah) – драма, Индия, 2021 г.
Сурадж има странна професия. Снима покойниците преди кремация за спомен на близките. По цял ден стои на брега на Ганг и чака някой да го наеме. Всичките му колеги във Варанаси вече са си намерили перспективна работа за пари, но той продължава да се бори с новите технологии и да предлага традиционната снимка за спомен. Синът му иска да види къде работи баща му, а жената на Сурадж вече планира да се местят в Делхи.
Участват: Гитика Видя Охолян, Хариш Хана, Акаш Синха, Бумика Гопал Дубе
Режисьор: Гаурав Мадан
Сценаристи: Гаурав Мадан, Съни Лахири

9. “Без нищо” (Without Anything) – драма, Иран, 2021 г.
Богата жена пристига в родното си село, което не е посещавала от 20 години. Голяма част от местните вече са се преместили в града, а останалите тънат в бедност. Жителите се надяват новопристигналата да съживи селото и да върне усмивките по лицата им. Но тя има едно условие, което ще се превърне в истинско предизвикателство за местните.
Участват: Парвиз Парастуй, Хедие Техрани, Бабак Карими, Баран Косари
Режисьор: Мохсен Гарайе
Сценаристи: Мохамад Давуди, Мохсен Гарайе

10. “По принуда” (No Choice) – драма, Иран, 2020 г.
Голбахар е на 16 и вече е ветеран в бизнеса с незаконни бебета. Сводникът й я продава за пореден път на мъж на средна възраст, за да износи детето му. Месец след сделката Голбахар все още не е забременяла и сводникът й я заплашва с убийство. Момичето отива на лекар и се оказва, че се е появил гинекологичен проблем.
Участват: Хомаюн Ершади, Бабак Карими, Парса Пирузфар, Негар Джавахерян
Режисьор: Реза Дормишиян
Сценарист: Реза Дормишиян

11. “Костенурката и охлювът” (The Tortoise & The Snail) – драма, Иран, 2021 г.
Майката
на 10-годишния Педрам не спира да контролира сина си. Момчето си мечтае
да бъде независимо и често прави точно обратното на това, което иска
майка му. Един ден Педрам среща непознат мъж, в чието лице вижда своя
спасител. Ще промени ли тази среща светогледа на момчето и как ще му се
отрази новото приятелство. Една от най-големите звезди на иранското кино
Али Мозафа („Джахан танцува със света“) дели екран с дебютанта Арборз
Карубе в тази смешно-тъжна история за сблъсък на поколенията.
Участват: Али Мозафа, Сам Нури, Лейла Заре, Мехран Наел
Режисьор: Мохсен Резаие
Сценарист: Мохсен Резаие

12. “Казем ага” (Atabai) – драма, Иран, 2020 г.
Казем е уважаван архитект, който живее с белезите на несподелената любов. Мъжът живее самотен на село, измъчван от отминали спомени и отказващ да се впусне в нова връзка. До момента, когато в живота му се появяват две сестри, които ще променят светогледа му и ще го накарат да изпита отдавна забравени чувства. Една от най-известните ирански актриси Ники Карими сяда на режисьорския стол и резултатът е трогателна любовна история, номинирана в 5 категории на водещия близкоизточен фестивал Фаджр, включително за най-добър филм и режисура.
Участват: Хади Хеджазифар, Сахар Долатшахи, Джавад Езати, Даниал Норуш
Режисьор: Ники Карими
Сценарист: Хади Хеджазифар

13. “Гарвани” (Crows) – трилър, Иран, 2020 г.
Яша е единак, който по цял ден се скита сред природата, за да търси птици, които лови и продава. Един ден самотникът се натъква на труп. Яша разпознава един от заможните жители на града, който е обявен за издирване. Мъжът решава, че ще изкара лесни пари като изнудва семейството на жертвата, но плановете му се объркват.
Участват: Юсеф Яздани, Голи Алафар, Насрин Моради, Тахер Джахангири
Режисьор: Наги Немати
Сценарист: Наги Немати

14. “Празнота” (Absence) – драма, трилър, Иран-Словакия-Чехия, 2021 г.
Рузбех пристига в Прага, където започва да издирва данни за своя баща, който е живял в града по време на комунистическия режим в Чехословакия. Следите го водят към апартамент, където баща му е живял преди 50 години. На мястото обаче го очаква полиция, защото мъж на средна възраст е паднал от апартамента, който Рузбех се кани да посети. Нещата се заплитат допълнително, когато става ясно, че бащата на непознатия носи същото име като това на бащата на Рузбех.
Участват: Магдалена Борова, Зузана Кронерова, Али Мозафа, Адам Вакула
Режисьор: Али Мозафа
Сценарист: Али Мозафа

15. Между рая и земята (Between Heaven and Earth) – драма, Палестина, 2019 г.
След 5 години брак, Тамер и Салма твърдо са решили да се разделят, но само израелски съд може да ги разведе. Двамата живеят на Западния бряг и днес трябва да прекосят пункта към Назарет, за да подадат документи в съда. Тамер смята, че както винаги няма да го пуснат, но днес късметът е с него и му дават разрешително за 3 дни. От свободата вече ги дели една врата към съда, но миналото крие тайни и явно раздялата няма да е толкова лесна, а те имат само 72 часа, за да стигнат до истината.
Участват: Муна Хауа, Фирас Насар, Фарис Хусари, Ламис Амар
Режисьор: Наджуа Наджар
Сценарист: Наджуа Наджар

16. “Стига драми!” (State of Agitation) – комедия, Ливан, 2021 г.
Ели е неуспял режисьор, който кипи от идеи и в главата му е пълен хаос от различни персонажи, които той се опитва да ситуира в предстоящия си филм. Нито жената до него, нито приятелите му могат да издържат на вечно променящите се творчески настроения на режисьора. За да се отпусне Ели решава да отиде до училището в отдалечено село, където предстои учениците да гледат програма с негови филми. Но по пътя го очакват серия от препятствия, достойни за следващия му филм.
Участват: Ели Халифе, Рауан Халауи, Маруа Халил, Стефани Атала
Режисьор: Ели Халифе
Сценарист: Ели Халифе

17. “Когато наровете плачат” (When Pomegranates Howl) – драма, Афганистан-Иран-Австралия, 2020 г.
След смъртта на баща си 9-годишният Хюад помага на семейството като бута количка с различни стоки по улиците на Кабул. Майката на детето е принудена да се омъжи за брата на бащата. Хюад си мечтае да стана известен актьор, за да избяга от мизерията в Кабул и да се погрижи за майка си. Един ден хлапето среща австралийски журналист, пристигнал в Афганистан, за да отрази живота на децата в размирния район и Хюад вижда как мечтата му може да се сбъдне.
Участват: Арафат Фаиз, Елхам Ахмад Аязи, Андрю Килти
Режисьор: Граназ Мусави
Сценарист: Граназ Мусави

18. “Имало едно време в Иран” (Once Upon a Time in Iran) – драма, Афганиста-Иран, 2021 г.
Хасан е имигрант от Афганистан, който живее незаконно в Иран, заедно с бременната си съпруга. Докато съпровожда жена си до болницата, за да роди, съдбата му изиграва лоша шега и той попада в ръцете на полицията.
Участват: Согол Галатян, Вахид Шейхзаде, Амир Земестани, Шохре Мусави
Режисьор: Голам Реза Джафари
Сценарист: Голам Реза Джафари

19. “Каймакът на Александрия” (Cream of the Crop) – комедия, Египет, 2021 г.
Ситуационна комедия с абсурдни персонажи, сред които навъсена леля, която носи мъжки чорапи, защото ластиците им са по-стегнати и може да скатава парите си в тях, амбициозна шивачка, която плаща на съпруга си, за да ползва семейното жилище за ателие, неуспял писател, който дава всичките си пари, за да намери вдъхновение и още куп странни герои, които живеят в Александрия и се опитват да решат финансовите си проблеми.
Участват: Ашраф Махди, Шериф Абу Хемила, Доа Елзейни, Ханан Хенауи
Режисьор: Дина Елсалам
Сценаристи: Дина Елсалам, Ашраф Махди

20. “Муласи” (Mulasi) – комедия, драма, Танзания, 2021 г.
Четири приятелки от детинство, нереализирани юристки, се събирт, за да повдигнат духа на една от тях, която е в преддепресивно състояние. И четирите са преминали през неуспешни връзки и финансови затруднения. Сега са готови да се отправят на едно изпълнено с изненади пътуване, което ще разкрие множество несподелени тайни помежду им.
Участват: Сандра Питър Тему, Реджина Кихуеле, Джаклин Матеру, Джасмин Бекема
Режисьор: Хънимуун Алджабри
Сценарист: Хънимуун Алджабри

Сподели