Лошо настроените светофари не губят само ценни минути. Както главният служител на Google за устойчивост Кейт Брандт посочи на медийно събитие вчера, те също са вредни за околната среда и общественото здраве. Компанията представи множество продукти, ориентирани към устойчивостта и актуализации днес които имат за цел да помогнат на потребителите да вземат по -информирани, екологични решения. Но също така се работи по проект, който може да използва AI, за да направи светофарите по -ефективни и в резултат на това да намали замърсяването като цяло.

Когато вашият автомобил спре на кръстовище, това време на празен ход води до загуба на гориво и „повече замърсяване на въздуха на улицата“, каза Брандт. Новият проект на Google ще използва AI за измерване и изчисляване на условията на трафика и времето на кръстовищата на града, след което ще ги измерва по -ефективно. Бранд каза, че една от изследователските групи на компанията за ИИ е успяла точно да изчисли и събере тези данни и да обучи модел за оптимизиране на неефективни кръстовища.

Google досега е управлявал пилотни програми на четири места в Израел, в партньорство с общините Хайфа, Беер-Шева и Израелската национална компания за пътища. Компанията казва, че досега е наблюдавала “намаляване на горивото с 10 до 20 процента и забавяне на кръстовището”. Google не сподели подробности за средния дневен трафик в тези кръстовища, въпреки че видеоклип от събитието показва доста натоварен кръстовище. Компанията също така не обясни как AI ще работи с настоящите системи и светлините около конкретни кръстовища.

“Това са първите дни”, каза Бранд, “но на фона на тези обещаващи резултати, сега започваме нови пилоти в Рио де Жанейро и разговаряме с други градове по света.” Въпреки че вероятно все още сме на поне години от управлението на AI нашите кръстовища за движение, това е една от стъпките към визията за напълно интелигентни градове, върху които индустрията колективно работи от години.

Идеята да се позволи на AI да реши кога да остави превозните средства да спрат или да тръгнат може да изглежда обезпокоителна в най -добрия случай и потенциално рискована, но целта за подобряване на ефективността на светофара е полезна. Да се ​​надяваме, че при строги тестове и мерки за безопасност, действително може да успеем да намалим значително количество отработено гориво и замърсяване на базата на отработени газове.