Фабиола Гуахардо: Зрителите ще изпитат съпричастност към Сорая

Богатата и безскрупулна наследница Сорая Монтенегро е заслепена от омраза и ревност, когато Луис Алберто започва връзка с Мариана Вияреал. Скоро тя открива, че Мариана е нейна полусестра, което не сближава двете жени, което засилва нейната неприязън. Сорая извършва немислимото, за да постигне своите цели, а именно да поднови връзката си с Луис Алберто.

Продуцентите поверяват на атрактивната 36-годишна актриса Фабиола Гуахардо ролята на антагонистката Сорая – един от най-емблематичните персонажи за мексиканската телевизия. През 1995 г. е излъчвана поредицата „Мария от квартала” – римейк на „Богатите също плачат”, в който звездата Итати Канторал (Алисия – „Вдовицата в бяло”) се превъплъщава в образа на Сорая. Сравненията между двете актриси са неизбежни, но интерпретацията на Фабиола впечатлява не само зрителите и критиците, но и самата Итати.

„Нямах възможност да разговарям с нея преди началото на снимките. Срещнахме се месеци по-късно в театъра. Отидох при нея и я поздравих, а тя ми отвърна: „Какво удоволствие е, че са избрали теб за ролята. Знаех, че друг няма да се справи”, разкрива Фабиола.

Още от 9-годишна Гуахардо знае, че желае да се изявява под светлините на прожекторите, което я превръща в „черна овца” за семейството й. „Татко свиреше на китара и пееше невероятно, другият ми брат също е китарист, а третит има своя група. Израснах, заобиколена от хора с интерес към музиката, но аз бях единствената, която смятаха за „странна”. Мама често ми казваше: „Не мога да повярвам, че не си нормална”.

Фабиола не среща подкрепа от страна на близките си да преследва своята мечта за кариера в киното и телевизията. Като малка тя тренира фигурно пързаляне, а след като завършва гимназия изучава специалност „Маркетинг” в университет в Монтерей.

„Паралелно с ученето се записах в конкурс за красота като експеримент преди да замина за Мексико сити, за да взимам уроци по драматургия. Спечелих състезанието, през 2007 г. станах  финалистка на националното му издание. Явих се на прослушване в центъра за обучение на артисти към Телевиса, но не ме одобриха. Предложиха ми обаче да уча в тяхното училище, тъй като проявяват интерес към мен. Разбира се, приех, но родителите ми заявиха, че съм свободна да правя каквото поискам, докато продължа следването си в Монтерей. Затова останах още една година в Монтерей, за да завърша, а след това се фокусирах изцяло върху новата ми професия”, разкрива тя.

Фабиола вярва, че обучението в университета й помага за работата като актриса: „Бях на 22, когато започнах да се обучавам за актриса, а съучениците ми бяха на 15, 16 или 17 години. Убедих се, че това е правилният момент да започна и разбрах думите на моята майка, че трябва да бъда подготвена независимо какво уча”.

Въпреки късният старт за кратко Гуахардо успява да се наложи в мексиканския шоубизнес. През 2012 г. тя получава първия си сериозен ангажимент в сериала „Заради нея съм Ева”, а през следващите години записва своето име в няколко теленовели и игрални филми. Изминава дълъг път, но споделя, че е удовлетворена от своите постижения: „Разбира се, че преживях трансформация от момичето, което пристигна в Мексико сити и жената, която съм сега”. А днес нейните родители са най-ревностните й почитатели: „Те са щастливи и горди с мен, доста често ми го повтарят. Когато близките ми осъзнаха колко сериозна съм в желанието да стана актриса, започнаха да ме уважават и изцяло да ме подкрепят. Искат да знаят всичко за проектите ми и съм радостна, че не ги разочаровах”.

В интервю през 2015 г. Фабиола заявява, че мечтае да работи с двукратния носител на „Оскар” Алехандро Гонсалес Иняриту („21 грама”, „Бърдмен”), а 7 години по-късно копнежът й се превръща в реалност. Тя е избрана за една от водещите роли в лентата „Бардо: Фалшива хроника за шепа истини”).

Фабиола се стреми да пази личния си живот в тайна, а по случайност през 2019 г. светските хроникьори в Мексико разкриват романтичната й авантюра с актьора Вадир Дербес (син на известния в Холивуд комик Еухенио Дербес, който е бивш любим на Виктория Руфо – б.р.). След раздялата двамата запазват своето приятелство. Актрисата отхвърля спекулациите, че има афера с друга жена и заявява, че кариерата е неин основен приоритет като се надява да получи роли в чуждестранни продукции.

Материалите на сайта на вестник „ТВ сага“ са авторски и неправомерното им използване е в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права

За ролята

Защо реши да участваш в сериала?

– Тъкмо приключвах друг проект, когато с мен се свърза моя мениджър. Изпрати ми съобщение: „Проявяваш ли интерес да изпълниш ролята на Сорая от „Богатите също плачат“? Името Сорая не ми беше познато. Разбира се, че бях чувала за тази сапунена опера, но тогава не се сетих. Изпратиха ми психологически портрет на Сорая и реших да се явя на кастинг. Дори когато ти предлагат ангажимент ти все пак трябва да отидеш на прослушване.

Как премина кастингът?

– Направих пробни снимки с Асела Робинсън (Елена) и Клаудия Мартин (Мариана) и много се забавлявахме. След две седмици ми казаха: „Получаваш Сорая“. Разговарях с продуцентите и режисьорите как да представя персонажа. Заявих им: „Искам да изпълня тази страхотна роля“. Не ме интересуваше колко емблематична героиня е била в миналото. Обясних им: „Сорая е много забавна, обичам я“. И така се завърнах в теленовелите.

Изпита ли безпокойство да интерпретираш толкова добре познат герой?

– Да, очаквах да сравняват моята работа с тази на Итати Канторал (тя изпълнява ролята на Сорая в адаптацията „Мария от квартала“ с Талия – б.р.). Почитатели ме разпитваха защо сценаристите са оставили името на Сорая, но аз го харесах, а и зрителите го помнят. Не исках да копирам актьорската игра на Итати, реших да представя Сорая по свой начин. В този смисъл съм щастлива за свободата, която получих. Тя е почти същия герой, има и много разлики.

Каква е твоята Сорая Монтенегро?

– Тя е егоистка, но в последния епизод зрителите ще научат болезнена история от нейното детство и ще си кажат: „Сега я разбирам“ и ще изпитат съпричастност към нея. Любовта, която изпитва към Луис Алберто (Себастиан Рули) е много особена, защото никой не я е учил да обича. За нея тя е притежание. Тя е макиавелист, планира всичко детайлно и е много интелигентна. Представям си как подрежда като фигури от игра на шах хората около себе си, готова във всеки момент да ги матира. Внезапно обаче се появява друга фигура, която никога не е присъствала на нейната шахматна дъска и преобръща света й. Тогава конфликтът започва и Сорая показва истинския си характер и лице.

Гледа ли предишни версии на поредицата?

– Не съм проследила историята на „Богатите също плачат“, но гледах „Мария от квартала“. Обичах я, кой не я обожава? Повтаряха я толкова пъти, че мисля, че актьорите станаха милионери от хонорарите си. За пръв и последен път го видях преди 10 – 15 години.

Оригиналният сюжет е написан преди повече от 4 десетилетия. Защо смяташ, че продължава да има успех?

– Защото е утвърдена класика и въпреки че е отпреди 40 години, ние преживяваме подобни неща. В свое интервю Себастиан Рули (Луис Алберто) заявява нещо много точно – в основата на сюжета не е социално-икономическият конфликт, а любовта.

Говорейки за Себастиан Рули, какво беше усещането да партнираш на един от най-красивите и обичани мъже от малкия екран?

– Освен това той е страхотен човек и колега. Проявява голямо разбиране към работата, щедър е, изслушва те и винаги гледа в очите… Досега не бях работила с него, но бях чувала прекрасни думи по негов адрес, в които се уверих. Всички го приемаме като красавецът и сърцеразбивач от сапунените опери, но той е невероятен актьор и е много повече от това. Той обича да учи, подготвя се внимателно за сцените и оценявам неговия труд. Имала съм екранни партньори, за които външният вид е достатъчен. Трябва да разберат, че това не е така и да проявяват уважение към колегите и професията. Себастиан притежава всички тези качества и е много забавно да се работи с него.

Вестник „ТВ сага“

Източник: tvsaga.com

Сподели