Добавете Facebook към списъка на компаниите, които може да се опитват да намалят зависимостта му от Intel и Qualcomm. Според Информацията, гигантът на социалните медии разработва пакет от персонализирани чипове за своите центрове за данни. Съобщава се, че един от процесорите задвижва задачи за машинно обучение, включително алгоритъма, който обработва препоръките за съдържанието на Facebook, докато друг би помогнал за прекодирането на видеоклипове, за да се подобри качеството на видеоклиповете на живо.

В допълнение към намаляването на зависимостта му от външни производители на чипове, преминаването към персонализиран силиций може да помогне на Facebook да намали въглеродния отпечатък на своите центрове за данни. Новите чипове ще работят заедно с процесорите на трети страни, които компанията в момента използва в своите сървъри, и според съобщенията не са предназначени да заменят напълно това, което вече има.

„Facebook винаги проучва начини за постигане на по -високи нива на изчислителна производителност и енергийна ефективност с нашите силиконови партньори и чрез нашите собствени вътрешни усилия“, каза говорител на компанията пред Engadget, когато се свързахме с компанията за доклада. „В момента нямаме какво ново да споделим за бъдещите си планове.“

Не би било трудно за Facebook да натопи пръстите на краката си в персонализиран силиций. Компанията вече се е занимавала с полу-персонализирани чипове. Например през 2019 г. обявено той работеше по специфична за приложението интегрална схема (ASIC) за видеокодиране и изводи. Също така няма да е първата компания, която ще се опита да проектира свои собствени чипове, за да подобри ефективността и да спести разходи. Google си имаше своето Тензорни чипове от 2016 г., а от миналата година според съобщенията Microsoft беше проучване на персонализирани чипове и за собствените си сървъри.