През последните години музикалните издатели са в разход, купувайки с неистов темп каталозите и авторските права за песни на известни музиканти. Миналия декември Universal Music Publishing Group купи Цялата дискография на Боб Дилън в сделка, оценена на повече от 300 милиона долара. По същия начин, Стиви Никс продаде 80 процента от своите произведения към Primary Wave Music за приблизително 100 милиона долара същия месец. Но тъй като всички тези пари сменят ръцете на най -големите звезди в индустрията, едно стартиращо създаване на песни има планове да открие огнището на музикалните възнаграждения за всеки човек.

„Виждате тези огромни сделки, като сделката на Боб Дилън с правата на публикуване и всички тези пари“, каза Алекс Мичъл, съосновател и главен изпълнителен директор на Boomy пред Engadget. „Започна с признанието, че повечето хора ще бъдат изоставени от това и това ни накара да разговаряме за справедливостта в музикалната индустрия,„ как справедливо възнаграждаваме артистите, каква е ролята на лейбълите “, има само хаос се случва в музикалната индустрия в момента. “

Мичъл осъзна, че една голяма пречка, която пречи на любителите музиканти да станат публикувани музиканти, е технологична. Създаването на домашно студио за запис не е малка задача, и да се научите как да се придвижвате в хипер-гранулираните схеми за управление на професионални DAW (цифрови аудио работни станции) като Ableton Live или Pro Tools може да отнеме месеци, ако не и години, за пълно усвояване. Но какво ще стане, ако вместо това имате съ-писател, базиран на AI, който да се справи с тежкото техническо повдигане, подобно на това, което Tik Tok и Instagram правят за създателите си?

„Наистина започнахме да разглеждаме какво е необходимо, за да извлечем творчество от някого, какъв инструмент можете да поставите в ръцете му- където има толкова много полу- или напълно автоматизиран процес- че те могат просто да добавят свой собствен слой на човечеството. ” Това, което измислиха, беше Буми.

„Вече се използва AI в студиата и в процеса на създаване на музика“, каза Мичъл. „Чудесен пример за това е Автоматично овладяване на озона. Те са използвали изкуствен интелект, за да могат да създават страхотни миксове, да поставят страхотен финален лак върху песни, подобни неща. “

„Значи това, което направихме, е, че сме взели много от тези концепции и сме ги пренаписали отначало“, продължи той. „[It’s] по -малко да мисля за това как хората обикновено правят музика и повече в контекста на това, ако някой изобщо няма никакви умения, колко бързо можем да го накараме да направи някои неща, които смятат за доста готини? ”

Уеб базираното приложение е по същество музикално студио с един бутон. Потребителите могат да композират изцяло оригинални песни за около 5 до 10 минути, просто като щракнат върху Създаване на песен от началната страница, като изберат желания стил на бийт-независимо дали това е рап, lo-fi, експериментален или „глобален груув“-и след това се занимават със композицията и смесвайте, докато не са доволни. След това песента може да бъде качена на всяка от 40-те стрийминг и социални платформи, където авторът на песента може да печели възнаграждения въз основа на броя пъти, в които песента е пусната.

Вграденото по -долу е едно медитативно дрънкане, което събрах по време на моето изследване. Въпреки присъщата ми липса на ритъм и общата незаинтересованост към музикалното производство, открих, че това е доста релаксиращо и приятно преживяване. След като избраха основния ритъм и изчакаха половин минута AI да генерира микс, производственият процес до голяма степен включваше просто разбъркване на икони наоколо, за да се коригира композицията и да се играе с падащи менюта към комплектите инструменти, докато не получа нещо, което ми харесва и мисля смътно прилича на екранната музика от менюто Konami, с която съм израснал. Целият процес отне по -малко от 10 минути.

i
Това съдържание не е достъпно поради вашите предпочитания за поверителност.

За разлика от повтарящите се модели за анализ на невронни мрежи като OpenAI или Magenta на Google, които например могат да анализират песните на Майкъл Джексън, за да могат да пресъздадат звука на подписа на Краля на поп музиката, Boomy не се обучава на авторски произведения. Това се дължи отчасти поради силно сегментирания характер на закона за авторското право, който варира драстично между нациите и териториите, но също и поради естеството на черната кутия на такива системи. Ако теоремата за безкрайната маймуна е всеки барометър, винаги има шанс (макар и малък) системата, обучена на Майкъл Джексън, да може случайно да изплюе перфектно пресъздаване на „Трилър. ” И това е много лошо за дизайнера на системата.

„Ако съм музикален издател и притежавам правата на Майкъл Джексън“, каза Мичъл. „Ще разгледам този модел, ще кажа„ чудесно, знаеш какво, това е всичко мое “… ако правиш копие на чужда работа, дори и да е трансформирана, вероятно ще дължа някои публикации за това. ”

Вместо това, екипът използва подход отдолу нагоре, използвайки предишния опит в изследванията на A&R, за да обучи своя AI в изграждането на бийтове и композиции от нулата. „Имаме някои наистина усъвършенствани алгоритми, които правят автоматично смесване, решавайки какъв звук трябва да върви заедно – какви са характеристиките на тези звуци, как те се вписват заедно, каква е възприеманата степен на силата на звука“, обясни Мичъл.

Тези функции се развиха от подхода за разработка на груба сила-съставяне на различни комбинации от бийтове и композиции, след което ги представя на бета тестери. „В първата ни итерация на нашия модел имаше 98 процента отхвърляне, но 2 процента престой“, продължи той. „И в тези 2 процента, през милиони сесии, започнахме да казваме„ добре, ето групи от функции, които вървят добре заедно “.

Мичъл не разглежда Boomy просто като инструмент за създаване на музика, а като средство за постигане на „идеалния свят, който искаме да създадем“, който би позволил на създателите навсякъде по планетата да се регистрират като съавтор на работата им заедно с Boomy в тяхната местна организация за авторски права. Въпреки това, тъй като законът за авторското право варира в различните страни, Boomy е установил алтернативен начин да гарантира, че на авторите на песни са платени техните творби.

„И така, това, което казваме тук, е пример от реалния свят, ние просто построихме музикално студио, напълнихме го със страхотно оборудване и похарчихме милиони долари за изграждането на студиото“, каза Мичъл пред Engadget. „Можете да влезете и да го използвате безплатно, да направите каквото пожелаете, а на излизане ви приписваме на нашия лейбъл и ще ви дадем 80 процента дял на оборота за всичко, което събираме от какво направихте в студиото. “

„IP е с нас“, продължи той, отбелязвайки, че Boomy е бил използван за създаването на повече от 3 милиона песни досега, „което всъщност ни прави по ирония на съдбата най -големия звукозаписен лейбъл в света“. За потребители, които или вече са утвърдени музиканти, или по друг начин искат да получат еднолична собственост върху песните си, „те могат да подадат заявка за права, а ние по принцип можем или да им продадем авторските права, или да стигнем до някакъв друг аранжимент.“

Въпреки че Мичъл не може да сподели точни цифри с Engadget, той изчислява, че през двете години след пускането на Boomy компанията е изплатила „десетки хиляди“ долари роялти на своята потребителска база.

Продължавайки напред, Мичъл предвижда потребителския интерфейс на Boomy да добави още допълнителни функции за управление и композиция, „през следващите няколко месеца наистина ще се съсредоточим и удвоим върху вокала, мелодията и горната линия“, обясни той.

Компанията също така работи по нови методи за печелене на авторски права за своите потребители. „Имаме редица групи влиятелни лица и сме правили някои неща зад кулисите, за да поставяме песни във видеоклипове в YouTube“, продължи Мичъл. „Ако сте създател, или ако имате подкаст, а не отивай да плащаш за музикални права, защо не получавайте заплащане за музиката, която използвате? ”Source link

Сподели