Страните имат убити хора с дронове, но изглежда, че тези атаки включват роботизирани оръжия на земята. Ню Йорк Таймс източници твърдят, че Израел е убил водещ ирански ядрен учен Мохсен Фахризаде на 27 ноември 2020 г., използвайки дистанционно управляема картечница с помощта на AI. Според съобщенията Израел монтира пистолета на пикап встрани от пътя и когато колата на Фахризаде се приближи, отдалечен оператор стреля с пистолета, използвайки сателитна връзка.

Атаката е била точна, щадяща съпругата на Фахризаде, но може да не е използвала разпознаване на лица, за да помогне за прицелването, както заявиха неназовани ирански служители. Докато Израел уж използва AI за компенсиране на изоставането на сателитната система и отдръпването на оръжието, оперативните служители идентифицират Фахризаде, като поставят примамлива кола с камера, за да принудят обратен завой и да получат ясно изображение.

Нито едно правителство не е потвърдило публично използването на роботизиран пистолет Времената„Историята се основава отчасти на изявленията на семейство Фахризаде пред медиите. Според източниците иранските следователи само случайно са определили естеството на атаката. Израелските оперативни служители взривиха камиона в опит да унищожат доказателствата, но оборудването остана непокътнато (ако не работи).

Използването на тази технология не е изненадващо. Докато дистанционното оръжие се предполагаше, че е трудно за настройка (Израел контрабандно вкарва части много постепенно), и двете предпазваха агентите от опасност и избягваха да вдигат аларми като дрон. Ако пистолетът беше унищожен по план, Иран можеше да не успее да определи метода на убийството.

Ако е точен, докладът може да сочи към бъдещето на шпионажа. Убийците вече могат да използват роботика, за да извеждат цели с малък риск за себе си, малко предупреждение за враговете и по -голям шанс за отричане. В резултат на това няма да видите непременно вълна от убийства (Фахризаде игнорира множество препоръки за сигурност), но има реален шанс това да не е последното убийство от този вид.