Нейтън Филиън – с 2 провалени годежа

Джон Нолан напуска работата си в строителна фирма, след като е свидетел на банков обир. Той става „новобранец“ в местно полицейско управление, където се доверява на интуицията си за разкриването на престъпления. Джон се впуска в романтична авантюра с по-младата си колежка Луси Чен и с поведението си доказва, че е възможно независимо от възрастта една личност да започне изцяло нов живот.

Ролята на полицай Нолан е поверена на 52-годишния известен актьор Нейтън Филиън.Успехът, който постига с „Новобранецът“, чийто сюжет е основан върху реална история, също е впечатляващ, като до момента са заснети 5 сезона от рейтинговата поредица. В най-новите епизоди зрителите предстои да видят Джон като офицер, който обучава млади полицаи. „Това е следващото логично развитие в неговата кариера. Той знае, че в отдела трябва да бъдат извършени промени и желае да бъде част от тях“, разкрива актьорът.

Звездата на Нейтън изгрява в образа на писателя на криминални романи Ричард Касъл в хитовата поредица „Касъл“ (2009–2016). „Забавлявах се при пресъздаването на Касъл, тъй като всичко винаги му се разминаваше, но никога не бих излязъл на вечеря с личност като него. Джон Нолан е персонаж, който израства пред зрителите, хубаво е да вдъхваш живот на някой, който е толкова внимателен“, коментира Филиън.

Зрителите продължават с носталгия да си спомнят за сериала „Касъл“ и остават разочаровани, когато научават за

конфликта със Стана Катич

и нейното уволнение, последвало и решението на телевизионния канал да не бъде заснет девети сезон. Нейтън и Стана (детектив Кейт Бекет) никога не са обсъждали публично своите отношения, но от години в пресата циркулират слухове за враждата между тях. Анонимни източници твърдят, че Катич, обляна в сълзи, се е затваряла в съблекалнята, докато продуцентите предлагат на артистите да се подложат на терапия за двойки, за да се помирят. Поводът за разногласията им остава загадка, но преди края на осмия сезон Катич не е била потърсена, за да продължи ангажимента си. В пресата се появяват статии, че договорът й едностранно е бил прекратен.

Съществуват спекулации, че тя е водила неуспешни преговори за по-високо възнаграждение, за да продължи да бъде част от екипа, които актрисата така и не потвърждава. Фенове на сериала поставят под съмнение истинността на твърденията, тъй като високият рейтинг позволява безпроблемното увеличаване на нейния хонорар. Стана публично признава, че така и не е научила причината за уволнението си, което я е изправило пред „болезнен и тежък край“.

Филиън публикува коментар и й благодари за участието: „Касъл“ беше една от най-големите радости в моя професионален живот… Стана беше мой партньор, а образът на Бекет ще остане като един от най-великите полицаи в телевизията“. През 2020 г. Катич дава интервю, в което отправя похвали към останалите си колеги в сериала, без да спомене Филиън.

Над 100 роли в киното и телевизията

Нейтън е роден на 27 март 1971 г. в щата Албърта и израства в семейство на пенсионирани учители. През 1977 г. претърпява инцидент и оглушава с лявото ухо, което не се превръща в недостатък за бъдещата му артистична кариера. След като участва в няколко театрални постановки и телевизионни и филмови продукции, той се премества в Ню Йорк, където през 1994 г. получава първия си сериозен ангажимент в сапунената опера „Един живот“. Сериалът се излъчва повече от 4 десетилетия в САЩ с голям успех, като Филиън взима и награда за ролята си въпреки сравнително кратката си появя, която продължава едва 2 години.

„Актьорът Робърт Уудс ме повика при себе си и ми заяви: „Продуцентите ще поискат да подновиш тригодишния си договор. Колкото повече се съпротивляваш, толкова по-трудно ще правят, за да ти попречат да напуснеш. Ще ти предложат повече пари, но ежедневните поредици са като златни белезници. Ако заминеш за Лос Анджелис и не ти провърви, ще те приемат обратно. Затова опитай късмета си.“ Всяка година, когато се завръщам в Ню Йорк,му подарявам бутилка скъп алкохол, за да му благодаря за съвета“, споделя Филиън, който се вслушва в препоръката на опитния си колега и отпътува за Града на ангелите, без да преподпише контракта си.

След като изпълнява второстепенни персонажи в няколко проекта, той е избран за образа на Джони в излъчваната у нас ситуационна комедия с Райън Рейнолдс „Две момчета и едно момиче“ (1998–2001). Той участва и в други поредици на малкия екран, познати на българските зрители, сред които се открояват „Бъфи: Убийцата на вампири“ (Кейлъб), „Изгубени“ (Кевин), „Отчаяни съпруги“ (д-р Адам Мейфеър), „Модерно семейство“ (Рейнър), „Бруклин 99“ (Марк). Най-новият му проект е шпионската поредица „Вербуваният“, в която има специална роля.

Нейтън открито признава, че не се страхува от сериозно обвързване, но все още не е срещнал жената, с която да сподели живота си. През годините има редица неуспешни връзки със свои колежки, като първата му сериозна авантюра е с колежката му Ванеса Марсил (Сам – „Лас Вегас“, Джина – „Бевърли хилс: 90210“). Само 8 месеца след запознанството им той й предлага брак, но година и половина по-късно двамата изненадващо прекратяват своята връзка. През 2013 г. той афишира романса си с актрисата Микаела Хувър, като 7 месеца по-късно официално иска ръката на своята любима, но двамата се разделят, преди да успее да я отведе до олтара.

През 2015 г. на снимачната площадка на „Касъл“ той се влюбва в актрисата Криста Алън (през 2021 г. тя е ангажирана в сериала „Дързост и красота“ в ролята на Тейлър Хейс). Отношенията им не продължават дълго, но това е и последната връзка, която Нейтън прави достояние на широката публика. „С 90% от бившите ми останахме приятели. Биха ме описали като „нещастен в любовта“. Чувствам се комфортно с някого, когато усещам взаимно привличане, това е единственото, на което всеки държи“, споделя той.

За ролята

Телевизионната индустрия доста се промени след финала на „Касъл“. Защо решихте да се завърнете на малкия екран?

– Настъпиха доста изменения, и то откакто аз започнах, но в края на деня работата ми почти не се е променила. Имаме още отговорности по отношение на цифровото съдържание, но това е удоволствие и помага както на вас, така и на сериала. С колегите ми се опитваме да разказваме страхотни истории и да забавляваме зрителите. Това е чисто, недокоснато и непроменено. Това е частта, в която съм добър.

Приехте ролята в „Новобранецът“, без да видите сценария. Какво ви убеди да се посветите на този проект?

– Заради усещането да откриете и да се превъплътите в персонаж, когото можете да почувствате и да му служите. Разширих обхвата си, тъй като от толкова години съм в бизнеса. Основната идея на поредицата е, че историята трябва да е достатъчно силна, за да може да продължи да се излъчва дълги години. Не желаете впоследствие да се сблъскате с препятствие и изчерпване на сюжета.Джон Нолан буквално започва живота си отначало. Той има невероятно минало, но тръгва „от нулата“. Това е много привлекателна сюжетна линия, в която зрителите могат да се припознаят.

В предишните ви роли имаше доста хумор, а образът на Джон изглежда по-драматичен. Какви предизвикателства открихте при изграждането на героя?

– Преди доста време научих, че е много трудно да предизвикаш усмивките на хората, но е доста лесно да ги накараш да ти се присмеят. Познавайки тази разлика, това просто е начин на мислене и опростява процеса. Има комедийни елементи в „Новобранецът“, но не са в основата на сюжета, който се фокусира върху реалността. Срещал съм много полицаи – те са забавни момчета и трябва да имат прилично чувство за хумор, за да вършат работата си.

Вие обаче сте продуцент нa сагата. Какъв е вашият принос?

– Да си продуцент на сериал, в който участваш, просто означава да имаш повече глас и да намираш решение на проблемите въз основа на опита, който си придобил. Правя това от 25 години и е възможно някой да работи в дадена сфера, без да изучи нейните тънкости.

С какво си обяснявате интереса на зрителите към сериала, след като вече са излъчени 5 сезона?

– Това е полицейска поредица, така че има много драма и вълнение. Но вярвам, че високият рейтинг се дължи на основната история за това да започнеш отново, да изоставиш всичко познато и да практикуваш друга професия. Това е реалността за много хора, особено след излизането от пандемията. Всички пренаредихме приоритетите си и направихме промени. Много лица напуснаха работа и могат да се припознаят в живота на Джон.

Вестник ТВ САГА

Източник: tvsaga.com

Сподели