Най-привлекателните турски актьори 2023 – Вестник TV Сага

Американската платформа Great Top Ten представи и класация за най-привлекателните турски актьори за 2023-а година, която включва и добре познати за българската публика лица.

  1. Чаалар Ертурул

Чаалар Ертурул

Дата на раждане: 5 ноември 1987 година

Възраст: 35

Роден град: Измир

Актьорски дебют: 2009

След разпадането на Османската империя семейството му е от турски произход, се преселва в Крит и България. Той завършва университета „Коч“ в катедрата по машинно инженерство. По време на следването си участва в театрален клуб, а през 2010-а взима уроци по актьорство в „Академия 35“.

През 2016 г. заминава за Холивуд, където постъпва в престижния институт „Лий Страсбърг“. Звездата от „Г-жа Фазилет и нейните дъщери“ печели престижната награда „Злата пеперуда“ за участието си в романтичната комедия „Любов на показ“ (2020). През 2021-а година той участва в криминалната сага „Разузнаване“, но напуска екипа преди снимките на втория сезон.

  1. Онур Туна

Онур Туна

Дата на раждане: 2 юли 1985 година

Възраст: 37

Роден град: Чанаккале

Актьорски дебют: 2011

Освен изявен актьор, Онур Туна притежава и музикален талант. Той умее да свири на китара и пиано, има издадени и две песни. Широката си популярност дължи на ролите си в сериалите „Доктор Чудо“ и „Опасно изкушение“, а най-новият му проект е рейтинговата драма „Затворникът“.

В гимназията високият юноша тренира баскетбол в младежкия отбор на спортен клуб „Бош“. Въпреки многобройните си таланти Онур постъпва във Факултета по икономика на университета „9 септември“ в Измир. Докато следва, работи като модел. След дипломирането си в продължение на година изучава вокална техника в университета „Еге“ в същия град.

Накрая актьорското призвание надделява и младежът заминава за Истанбул, където се записва в курсовете към Арт център „Мюджат Гезен“ и учи при известната актриса Айла Алган, подготвила звезди като Къванч Татлъту и Берен Саат. Онур дебютира пред камера в сериала „Животът продължава“ (2011), а пробивът му идва с образа на османския офицер Филинта Мустафа в историческата сага „Филинта“ (2014).

  1. Берк Атан

Берк Атан

Дата на раждане: 26 септември 1991

Възраст: 31

Роден град: Измир

Актьорски дебют: 2013

Берк завършва университета „Бейкент“ в специалност „Изобразително изкуство“, а след това започва работа като манекен и актьор. Носител е на титлата „Най-добър модел на Турция“ за 2011 и 2012-а година. През 2013-а година участва в сериала „Всичко е наред“, а у нас е познат в образа на Саваш от „Слънчеви момичета“ (2015) и в ролята на Селим от „Сълзи от Рая“ (2017).

7.Алп Навруз

Алп Навруз

Дата на раждане: 15 януари 1990

Възраст: 33

Роден град: Истанбул

Актьорски дебют: 2015

Алп завършва техническия университет „Йълдъз“ в специалност „Турски език и литература“. Интересът му към актьорството се заражда от ранна възраст като взима уроци при майсторите преподаватели Алтан Еркекли и Джихан Юнал. Подобно на други свои колеги, кариерата на Алп също започва от модния подиум, а широка популярност придобива с ролята на Синан Егемен в „Г-жа Фазилет и нейните дъщери“ и в образа на Дженк от „Не пускай ръката ми“. Най-новият му проект е драмата „Сърдечна болка“, в която партнира на Ирем Хелваджъолу.

  1. Енгин Алтан Дюзайтан

Енгин Алтан Дюзайтан

Дата на раждане: 26 юли 1979

Възраст: 43

Роден град: Измир

Актьорски дебют: 1997

Съпруга: Неслихан Алкочлар

Родителите на актьора са турски емигранти от бивша Югославия. Той постъпва в университета „9 септември“, където следва специалност „Театър“. Звездата му изгрява в образа на Ертурул от историческата суперпродукция „Възкресение: Ертурул“. Носител е на редица призове от критиката, получава и номинации за престижни награди. Енгин има две деца – Емир Арас (2016) и Алара (2018). Най-новият му проект е сериалът „Крупие“, където партнира на Елчин Сангу. Българската публика познава Дюзятан в образа на Халил от „Край или начало“.

  1. Чаатай Улусой

Чаатай Улусой

Дата на раждане: 23 септември 1990

Възраст: 32

Роден град: Истанбул

Актьорски дебют: 2009

Чаровният актьор не се нуждае от специално представяне. Чаатай несъмнено е един от най-обичаните турски артисти у нас. Баща му е български гражданин, който емигрира в Турция през 60-те години. Майка му също е емигрантка, но от Босна и Херцеговина. Днес родителите му са пенсионирани държавни служители, които напускат Истанбул.

От малък тренира баскетбол и когато е на 12 г., мечтае да постъпи в националния отбор по баскетбол, а след това да се изявява и като треньор на младежи. Детските копнежи и блянове не занимават съзнанието му дълго време. След като завършва гимназия, оставя спорта на заден план и постъпва в университета, специалност „Озеленяване и ландшафт”. Още на 19 г. започва да работи като манекен и през 2010 г. печели титлата „Най-добър модел на Турция“.

Звезда още с първата си роля на Емир в „Огледален свят“ (2011), Чаатай Улусой продължава успешната си кариера с образа на Яман в „Кварталът на богатите“ (2014) и Сарп във „Вътрешен човек“ (2016).  Любимец на дамската част от аудиторията, носител на множество награди, между които и „Златна пеперуда 2015“ за най-добър актьор, той продължава да развива успешната си кариера.

4.Къванч Татлъту

Къванч Татлъту

Дата на раждане: 27 oктомври 1983

Възраст: 39

Роден град: Адана

Актьорски дебют: 2002

Съпруга: Башак Дизер Татлъту

Той е един от най-скъпоплатените турски актьори, името му е гаранция за успех, а сред най-големите хитове, в които участва, са излъчваните у нас сериали „Перла”, „Двама завинаги”, „Забраненият плод” и „С Русия в сърцето”. Роден е на 23 октомври 1983 г. в Адана и дълги години се занимава професионално с баскетбол. След като завършва колеж, е принуден да се премести в Истанбул поради тежко заболяване на баща му. Прекратява заниманията си със спорт заради травма и започва кариера на фотомодел. Родителите му обаче не одобряват избора на поприще, тъй като мечтаят синът им да изучава медицина. Къванч  престъпва волята им и много скоро доказва, че взетото решение е правилно. Най-новият му проект е сериалът „Семейство“, където работи заедно със Серенай Саръкая.

  1. Бурак Йозчивит

Бурак Йозчивит

Дата на раждане: 24 декември 1984

Възраст: 38

Роден град: Истанбул

Актьорски дебют: 2003

Съпруга: Фахрие Евджен

Той е суперзвезда на турското кино, с многобройни успешни проекти, а в последните години се изявява и като кинопродуцент и бизнесмен в сферата на ресторантьорството. Решението да постъпи във факултета по изящни изкуства взима майка му, тъй като забелязва, че Бурак има афинитет към рисуването. След усилена подготовка бъдещият актьор е приет в университета „Мармара“, където изучава фотографско майсторство.

Когато е студент във втори курс, Бурак участва в конкурса „Най-добър модел на Турция“, този път по настояване на баща си. През следващата година той заема второ място на надпреварата за над-добри модели в света. Желанието му за популярност го води целеустремено напред. Неговата цел винаги е била киното, а модния бизнес приема само като допълнителен доход и възможността, която му дава, за да „блесне“.

  1. Бурак Дениз

Бурак Дениз

Той успява да се снима в девет успешни сериала и две киноленти – отличен резултат за актьор без специализирано образование. Много негови колеги със завиден стаж в шоубизнеса не могат да се похвалят с подобна плътна ангажираност. Бурак има планове да изучава по-задълбочено актьорско майсторство, но вече е дипломиран в друга специалност – „История на изкуството“.

Звездата на Бурак изгрява през 2011 г. с главната роля в сериала „Колежански дневници”. Получава я най-вече заради изявите си като състезател по хокей в юношески отбори в родината си. След превъплъщението си в образа на Онур той се превръща в новото лице на турския шоубизнес. След първия успешен проект Дениз се отказва от активния спорт, но продължава да се грижи за физиката си с редовни посещения във фитнеса, джогинг, колоездене, плуване и тренировки по капоейра (бразилска бойна техника).

1.Джан Яман

Джан Яман

Дата на раждане: 8 ноември 1989

Възраст: 33

Роден град: Истанбул

Актьорски дебют: 2014

Завършва средно образование в Италианския лицей и право в университета „Хаджеттепе“. След дипломирането си в продължение на шест месеца работи като специалист по данъчно право. От малък тренира баскетбол, а неговият чичо, който е треньор на „Бешикташ“, му помага да спечели стипендия с надеждата, че ще избере спорта пред кариерата на адвокат.

Докато следва, Джан посещава уроци по актьорско майсторство при  именития преподавател Джунейт Сайъл. За него курсът е само хоби, но след като получава първата си роля, актьорството се превръща в кариера. Той дебютира с поддържаща роля в романтичната поредица „Сърдечни дела“ (2014) в компанията на Синем Кобал (Су – „Малки тайни“), Бену Йълдъръмлар (Фикрет – „Листопад“) и Фърат Челик (Мустафа – „Пепел от рози“). Следващата му изява е главната роля на Ялън в „Любов на инат“ (2015), а после влиза в образа на Ферит в „Горчиво и сладко“ (2017). През последните години той се снима в предимно чуждестранни продукции.

Най-скъпоплатените турски актьори

Източник: tvsaga.com

Сподели