„Мрежа от лъжи” – любопитни факти

Римейк с 2500-годишна история

Рейтинговата турска поредица е римейк на британския сериал „Доктор Фостър“ със Сюрана Джоунс, Берти Карвел и Джоди Комър в главните роли. Сценаристът Майк Бартлет разкрива, че е почерпил вдъхновение за сюжета от древногръцката митология и по-конкретно героинята Медея, живяла през 430 г. пр. Хр. Историята за Медея е разказана в трагедията на Еврипид за Язон и златното руно.

Язон пристига в Колхида, за да вземе руното, а Медея се влюбва в него от пръв поглед и предлага помощта си, ако той се ожени за нея. Години по-късно, заслепена от ярост, Медея убива съпруга си и децата им, след като научава за неговата изневяра.

Бартлет за първи път адаптира трагедията на Еврипид в театрална постановка през 2012 г. „Никога не съм казвал: „Хайде да заснемем мита за Медея и да излъчим сериала в 21.00 часа в ефира наБи Би Си“, тъй като едва ли щеше да се приеме. Но тази история е в основата на сценария на поредицата“, посочва той.

Сюрана Джоунс в ролята на д-р Фостър

„Мрежа от лъжи се радва на висок зрителски интерес, но заради сюжета

получава глоба

от Върховния съвет за радио и телевизия (RTÜK) за обида на чувствата. Според тях сериалът представя извънбрачните връзки като нещо нормално, което респективно означава, че дават лош пример за обществото. От Съвета посочват още, че историята може да повлияе негативно на младите и подрастващи граждани. Санкция срещу продукцията има и заради еротичните сцени между Волкан (Джанер Джиндорук) и Дерин (Мелис Сезен).

Еротична сцена между Сезен и Джиндорук предизвика недоволство в Турция

Отношенията между изпълнителите на главните роли

също предизвикват любопитството на зрителите. Актьорите Джансу Дере (Асия), Джанер Джиндорук и Мелис Сезен многократно подчертават, че са свързани от близко приятелство в реалния живот, независимо от конфликтите и сериозните инциденти, които предстоят на екранните им герои. „С Джанер, Мелис и останалите колеги от екипа се разбираме отлично“, подчертава Дере. В края на ноември 2022 г. Мелис и Джансу заминаха на почивка в Маями, САЩ, и споделиха редица снимки в социалните мрежи от своята ваканция.

Белите рози

в първите епизоди на сериала навярно са направили впечатление на наблюдателните почитатели на сагата. Сценаристите разкриват и тяхното значение – те символизират съюза между Асия и Волкан. Първата целувка, която двамата споделят, е в градина с бели рози. Освен това всеки път, когато са имали среща, Волкан винаги й е подарявал букет от тях. След сватбата засаждат храст в градината си, за да не забравят историята на романтичната им любов, но грижата за цветята е пренебрегната, след като той започва афера с Дерин.

Сърцето на Мелис Сезен отново свободно

Джансу Дере и Мелис Сезен – приятелки или съпернички?

Източник: tvsaga.com

Сподели