Мерве Диздар триумфира в Кан

Турската актриса Мерве Диздар спечели наградата в категория „Най-добра актриса” на 76-ия филмов фестивал в Кан. Тя получи приза за работата си във филма „За сухите треви” (Kuru Otlar Ustune) на режисьора Нури Билге Джейлан. Тържествената церемония се проведе във Фестивалния дворец на булевард „Кроазет” в Кан.

Джейлан е един от най-отличаваните турски режисьори. През 2002 г. е избран за най-добър режисьор в Кан за лентата „Отчуждение”, през следващите години отново получава отличия за работата си във филмите „Три маймуни” (2008), „Имало едно време в Анадола” (2011) и „Зимен сън „(2014),

Сюжетът на „За сухите треви” проследява живота на разочарован от работата си учител по изобразително изкуство, получил назначение да преподава в малък град, разположен в Източен Анадол.

Материалите на сайта на вестник „ТВ сага“ са авторски и неправомерното им използване е в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права.

„Героинята ми жена, която се бори за живота си и е преодоляла редица трудности. При нормални обстоятелства щях да работя дълго върху изграждането на образа, но аз живея в тази част на страната, което ми позволи изцяло да разбера нейната същност. Разбирам какво е да си жена в този район”, коментира Диздар.

Екранни партньори на Мерве са роденият в България Дениз Челиолу (Иит – „Черно-бяла любов”, Йомер – „Моят живот”) и Мусаб Екиджи (Йенер – „Назови ме по име”).

Мерве Диздар
Мусаб Екиджи, Мерве Диздар, Нури Билге Джейлан и Дениз Челиолу. Снимка: Инстаграм

36-годишната Мерве Диздар е родена в Измир. Тя завършва департамента по актьорско майсторство в университета в Чанаккале, притежава магистратура от университата „Кадир Хас”. Театралната й кариера започва на сцената на театър „Семавер Кумпаня”, а дебютът си на малкия екран прави в образа на Салиха в излъчваната у нас поредица „Мечтатели” (2010 – 2011). Българската публика познава Диздар и в ролята на Дамла от медицинската драма „Доктор Чудо” (2020).

През 2021 г. Мерве слага край на брака си със своя колега Гюрхан Алтундашар и отрече спекулациите, че причината за развода им е изневяра. Тя уверява, че с Гюрхан са запазили приятелските си отношения.

Източник: tvsaga.com

Сподели