Тази публикация съдържа големи спойлери за втори сезон, епизод седем от „Star Trek: Долни палуби. ‘

Изкуственият интелект е включен във вселената на Star Trek от оригиналната поредица. Кърк и екипажът му понякога се сблъскват с компютрите, които са влюбени, включително Номад, Ландру и М-5. Единственият начин да победим тези дигитални злодеи е да ги надхитрим с помощта на логиката, което ги накара да се самоунищожат. Но в Следващото поколение, франчайзът стана по -заинтересован да изследва личността на изкуствени същества като Данни и неговия семейство, Вояджър‘с холографски лекар или екзокомпи. Тази седмица, Долни палуби изкопава стария стил мегаломански AI и пита, наистина ли сте сигурни за тези права?

The USS Cerritos отново е призован да помогне на цивилизация, поробена от зъл компютър, тази, наречена Agimus (озвучена от дългогодишния актьор от Trek Джефри Комбс). Изключен от мрежата си от дронове, той всъщност е доста жалък и отчаяно моли органичните същества около себе си просто да го свържат с компютър. Всичко, което остава на Starfleet да направи, е да го остави в института Daystrom, който не е най -бляскавата работа, така че, разбира се, Beckett Mariner и Bradward Boimler се озовават на този концерт за гледане на деца.

CBS

Гравиметричната ножица усложнява нещата за двойката, принуждавайки совалката им да се разбие в безплоден свят само с умолителния глас на Агимус да им прави компания. Компютърът използва тази възможност, за да постави двамата един срещу друг, продължавайки сюжетна нишка, която според нас е била уредена преди два епизода. Бекет все още не вярва на способностите на Брад въпреки това всичко, което имат е преминал. Чувства се като регресия или може би дори грешно планиран епизод, с изключение на това, че ние публиката все още виждаме растежа му, докато предполагаемият му най-добър приятел се съмнява в него. Това е сюжетна линия, която е малко вероятно да изчезне след няколко епизода, потвърждавайки ангажимента на това шоу към разказването на истории.

Тази широта на характеризиране обаче не се отнася наистина за Агимус. Той наистина е просто… някакъв глупак и няма способността да влияе директно върху нищо поради липсата на ръце и крака. Боймлер и Маринър прекарват целия епизод, придърпвайки кутията си наоколо: съзнателен MacGuffin. Ако не сте запознати с този термин, това означава елемент (или човек), който движи сюжета напред и мотивира героите, но всъщност не е важен сам по себе си. След като царуването на Агимус приключи, той наистина просто служи тук, за да накара Маринър и Боймлер да се прегърнат.

CBS

Статутът му на съзнателно същество никога не е под въпрос, но проблемът какво да се прави с него, когато поведението му се влошава, върви в посоки, които никога не биха изникнали за органичен индивид. Mariner предлага да го погребе, предложение, отхвърлено от Boimler, защото той е съзнателно същество и това не е това, което Starfleet прави. Така че изглежда сме постигнали известен напредък от дните на „унищожаването им със собствената им логика“ TOS. Но след това двамата прапорщици в крайна сметка го погребват, докато Агамус протестира, че „той има права!“

И все пак Star Trek винаги е бил малко схематичен относно това какви са тези права. Докато епизоди като „Мярката на човек” и “Поколението”Потвърдиха хуманността на Data, това противоречи от събитията на Вояджър и Пикард. Докторът твърди авторските му права върху холоновел, който той създаде и спечели, но всъщност не беше признат за личност. Въпроса остана без отговор близо 20 години по -късно Пикард, като при нас се показват само холограми с ограничени възможности или такива, основани на личността на други живи същества (екипажът на Риос). И напълно синтетични същества като Data, такива с мозък и тела, били незаконни след атаката на Марс.

CBS

Долни палуби се случва само година след това Немезида, така че е безплатно да вземете и проучите някои от тези сюжетни теми без този по -късен багаж. Но без синтетичен член на екипажа на USS Cerritos може само да отклони поглед от темата. Агамус е изхвърлен в склад за съхранение като просто още един „осъзнаващ себе си мегаломански компютър“, не твърде различен от склада където Ковчегът на Завета е изхвърлен в края на похитителите на изчезналия кивот. Затвор ли е? Имаше ли съдебен процес? Дали той и другите компютри ще седят там до края на Федерацията? От етична гледна точка това не е страхотно, но едва ли някога ще бъде разгледано напълно, защото кой от Звездния флот наистина ще се бори за личността на компютъризиран фашистки диктатор?