Джейн Сиймур – да бъдеш секси и на 72

Неостаряващата и ослепителна актриса Джейн Сиймур покори сърцата на публиката в образа на д-р Куин Лечителката от едноименната поредица. Почти 25 години след края на сагата тя е все така елегантна и обаятелна. От тогава до днес участва в редица рейтингови телевизионни и филмови продукции. На 72 години продължава да изглежда неотразимо, преизпълнена е с енергия и се впуска в нови професионални и лични предизвикателства, доказвайки, че за нея не важат никакви възрастови ограничения.

„Синът ми е на 26 години и ме попита: „Как може да бъдеш по-енергична от мен“? А той е професионален състезател по бейзбол. Обичам живота и не искам да пропусна и миг. Числата са само цифри. Познавам много млади хора, които се държат като по-възрастни, те са затворени в себе си и се чувстват самотни. Сещам се и за мои връстници и дори по-големи от мен личности, които са наистина неудържими. Така че всичко се свежда до отношението ти към живота“, споделя тя.

Снима се за „Плейбой“ на 67

Сиймур доказва, че дори на 70 е напълно възможно да продължаваш да изглеждаш секси. През 2018 г. тя позира за еротичното мъжко списание „Плейбой“ за трети път. Тогава актрисата е на 67 и отбелязва своеобразен рекорд, превръщайки се в най-възрастната жена, снимала се за изданието в неговата история. „Придържам се към казаното от моя баща: „Винаги трябва да даваш най-доброто от себе си. Това ти спестява съмненията, ако се провалиш, че някой притежава по-ценни качества от твоите“, вярва тя. Джейн споделя и своята житейска максима: „Само ако сърцето и умът ви са отворени, можете да бъдете част от невероятната глобална човешка общност“.

Прочутата актриса открито признава, че в миналото се е подлагала на пластични операции, но извършените корекции не са причина за зашеметяващата й визия: „Когато бях на 40, извърших две козметични интервенции за повдигане на очите и гърдите. Опитах се да използвам ботокс, но тъй като съм актриса, не се получи. Не критикувам никого, но ако вдъхвам живот на жена на моята възраст, която трябва да изразява емоции с лицето си, смятам, че е полезно мускулите наистина да работят“.

Джойс Пенелъпи Уилхелмина Франкенбърг, както е цялото й име, е родена на 15 февруари 1951 г. в Лондон. Първата роля, с която приковава вниманието на публиката, несъмнено е като момичето на Джеймс Бонд в лентата „Живей, а другите да умрат“ (1973), в която Роджър Мур вдъхва живот на Агент 007.

Двадесет години по-късно продуцентите я ангажират за централния персонаж в семейната сага „Д-р Куин Лечителката“, а участието се оказва повратна точка в нейния живот. Тя по случайност получава ролята – избрана е да пресъздаде образа на Микаела Куин буквално в последната минута, като преди това e прочела сценария само веднъж, и то само ден по-рано. Малцина навярно си спомнят, че Джейн и Джо Ландо, който се превъплъщава в ролята на Байрон Съли в сериала, пренасят екранната си любов и в реалния живот, където имат кратка връзка.

Сиймур е горда с работата си по проекта и че години след неговия финал получава писма от млади девойки, които споделят, че са избрали медицината, вдъхновени от нейната героиня. Тя разказва и за трудния работен процес: „Снимахме, когато навън земята беше скована от скреж или температурите бяха над 38 градуса, а около нас имаше гърмящи змии, планински лъвове и избухваха пожари“.

Сиймур е носителка на две награди „Еми“ и два приза „Златен глобус”. Притежава звезда на Холивудската алея на славата, а през 2000 г. й е присъден Орден на Британската империя. Тя не остава без ангажимент и всяка година записва името си в поне една продукция. Сред най-забележителните й проекти се нареждат сериалът „На изток от Рая“ по романа на Джон Стайнбек в ролята на Кати, лентата „Онасис – най-богатият човек в света“, в който пресъздава образа на оперната певица Мария Калас. Участието в лентата „Френската революция”, където вдъхва живот на кралица Мария-Антоанета, също впечатлява публиката и критиката. „Никой не ме предупреди, че трябва да изговарям репликите си на френски език. Имах една седмица, за да го науча. Така че във всеки проект съм се изправяла пред предизвикателства“, коментира тя.

През 2022 г. е избрана

за главната роля

в криминалната сага „Хари Уайлд“, чието действие пренася зрителите в малко градче в Ирландия.

„Определям жанра като „лека мистерия с комедийни елементи за престъпления и убийства“. Истинското име на героинята ми е Хариет Уайлд. В продължение на 30 години е професор в Тринити Дъблин колидж. Обича предмета си – английска литература, но не одобрява, че студентите й предпочитат да се забавляват и да бягат от училище, харчейки парите на родителите си. Един ден тя си казва: „Достатъчно“. И се пита:

„Какво? Приключих ли? Какво ще правя, ще започна да плета ли? Ще си взема котка и ще се превърна в малка възрастна дама?“. Не, не знам какво бих сторила на нейно място. В първия епизод тя решава да отиде на неангажираща среща с мъж, но по пътя до магазина става жертва на обир. Извършителят е младеж (15-годишният Фъргюс), като впоследствие разбираме, че постъпката му е несъзнателна и в действителност е добър човек“, разкрива тя.

Заради инцидента Хари се озовава в дома на своя син, който е детектив и неговата съпруга като и двамата не одобряват нейното присъствие: „Тя е отегчена, започва да чете бележки по случай на сина си. Поглежда към телевизора и си казва: „Мога да разкрия това престъпление. Сигурна съм“. С голямо вълнение уведомява своя син, но той не споделя ентусиазма й и забранява да се намесва в делата му. Впоследствие Хари започва да разследва случаи с помощта на Фъргюс, който иска да напусне училище, а неговият баща е професионален престъпник и зависим от алкохола. Хари и Фъргюс се съюзяват в разплитането на необикновени криминални случаи“.

Материалите на сайта на вестник „ТВ сага“ са авторски и неправомерното им използване е в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права

Сиймур разкрива, че външният вид на Хари е по нейна идея. „Носех кожени якета и дъждобрани, не използвах грим, оформях прическата си само с молив. Когато четях за някои убийства, свързани с литературата, препрочетох учебни ръководства и конкретни произведения. Имах привилегията да работя със страхотни колеги. Заради КОВИД-19 не трябваше да оставаме заедно, но понякога нарушавахме правилата и се събирахме на покрива на къщата, която бях наела в Ирландия, или на друго място. На чаша или две вино обсъждахме героите си, четяхме сценария. Репетирахме, а след това изигравахме сцените. Опознахме се много добре, сближихме се като семейство. Не мисля, че някога съм създавала толкова близки отношения с колеги“.

4 брака, 4 деца

Интересът към бурния й личен живот също не стихва. Тя се е омъжвала четири пъти, има четири деца и трима внуци. Първият й брак е с театралния режисьор Майкъл Атънбъро и продължава от 1971 до 1973 г. Само една година тя е женена за бизнесмена Джефри Планър (1977–1978), през 1981 г. се венчава за Дейвид Флин, а през 1992 г. двамата се развеждат. Година по-късно тя и американският режисьор и актьор Джеймс Кийч узаконяват своята връзка. След две десетилетия съвместен живот те се разделят спокойно, като постигат споразумение за подялба на имотите и доходите от авторското право на многобройните си общи проекти.

„Основното, което научих, е, че трябва да умееш да обичаш себе си. Ако не можеш, то ти си неспособен да обикнеш другиго. Броят на браковете ми е плашещ, но обяснението е напълно рационално. Омъжих се едва на 20 за прекрасния Майкъл Атънбъро, който и до днес е един от най-близките ми приятели. Не съм била причината за нито един развод. Имах кариера и докато бях заета с работа, партньорите ми започваха други връзки“, споделя тя.

След последния развод Сиймур не вярва, че ще открие отново любовта, но година по-късно съдбата осъществява своите планове за нея. Тогава по случайност тя подновява познанството си с актьора Дейвид Грийн, с когото се запознава преди повече от 40 години.

„Един ден Дейвид се появи в къщата ми, придружаван от един от най-старите ми приятели, който е и негов другар. Той дойде на закуска, за да се срещнем, и следващото, което разбрах, е, че съм потопена в разговора ни. Двамата споделяме общи ценности, имаме деца и предишни бракове, обичаме професията си. Започнахме връзка в различен период от нашия живот и оценяваме времето, което ще прекараме заедно“, коментира тя.

Източник: tvsaga.com

Сподели