Батухан Екши за загубата на баща си, несподелената любов, любимата му роля и новите проекти

Познат е на българските зрители с ролите си в сериали като “Кварталът на богатите”, “Втори шанс” и сега “Не пускай ръката ми”.

На 31 години този атрактивен турски актьор отделя време за тренировки и взема уроци по френски и пиано.

Батухан Екши имаше късмета (или таланта) да бъде част от големите телевизионни успехи на Турция, които преминаха границите, като “Кварталът на богатите” и “Не пускай ръката ми”. Той се чувства щастлив за това и също, че успя да работи с някои от най-признатите актьори в страната си като Чаатай Улусой, Серенай Саръкая, Алп Навруз и Алина Боз.

 – Животът за теб е борба. Защо?
– Мога да кажа, че трябваше да порасна след определена възраст, имах тъжно детство. Загубих баща си, когато бях на шестнадесет години и когато ти изведнъж ставаш мъжът в къщата, чувстваш се принуден да пораснеш. След това започнах да работя и да уча едновременно. Не можех да изживея младостта си, тя премина предимно в борба. Първо, започнах работа в магазин за дрехи, когато бях на седемнадесет или осемнадесет години. След това започнах работа в пекарна и това беше много добро изживяване за мен, защото обичам да си похапвам. След това започнах работа в туристическа агенция. И след това се запътих към театъра. Дори по пътя натам казах на моя мениджър: “Ще спася живота си”.

– Какво означаваха за теб “Кварталът на богатите” и “Не пускай ръката ми”?
– Означаваха много. Мога да разделя кариерата си на две части, едната преди “Кварталът на богатите” и другата след. “Не пускай ръката ми” също беше важен за мен. Беше сериал с великолепна продукция, в който се запознах с колеги, идващи от театъра, и благодарение на тях израснах в професията.

– Какви черти би изтъкнал от твоите роли?
– В Тарък (“Не пускай ръката ми”) ме привлече неговият темперамент и начинът му да се наслаждава на всяка секунда. Дорук в “Кварталът на богатите” беше красив за изпълнение, но изглеждаше малък на екрана, защото актьорският състав на тази история беше много голям.

– В “Кварталът на богатите” изживя несподелена любов. Случвало ли ти се е?
– Никога не ми се е налагало да се бия за някоя жена. Любовта трябва да се основава на уважение и ако двама души се обичат, не е задължително да има трети. Колкото по-далеч стигнеш, толкова по-добре.

– Коя беше сцената, на която се забавлява най-много в “Кварталът на богатите”?
– Веднъж скочихме в басейна и много се забавлявах в тази сцена, защото обичам да плувам с дрехи. Друг път снимахме сцена с пожар в първите епизоди и обичам екшъна. 

– Коя друга роля би изтъкнал?
– Последната, която направих в “Децата на сестрите” (Kardes Çocuklari), въпреки че с всички роли имах възможността да израсна в професията.

– От малък ли искаше да бъдеш актьор?

– Не, исках да ставам лекар. Аз и моите съученици мечтаехме за това, но в крайна сметка ти ставаш това, което наистина те влече.

– Популярността има повече предимства или недостатъци?
– Много е хубаво, че хората разпознават работата ти, но и те мразят, без да те познават.

– Интересува ли те да се снимаш извън Турция или не?
– Ще ми бъде приятно. Това е най-добрият начин да опознаеш други култури и как се записват продукции. Би било обогатяващо преживяване.

– Какви хобита имаш?
– Ученето е моето голямо хоби и никога не съм спирал да го правя. Тъй като винаги съм харесвал звука на пианото, започнах да ходя на уроци, а също и по френски език. Освен това ходя на фитнес. Чувствам се по-добре, когато го правя.

– Бил ли си модел?

– Признавам, че не съм добър в позирането, но ще се опитам да подобря този аспект.

– Как би се описал?
– Просто съм доволен от това какъв съм. Трябва ли да кажа нещо лошо за себе си? Е, подчертавам темперамента. Може би съм твърде импулсивен и дори мога да бъда жесток.

– Не можеш да скриеш любовта ти към животните. Твоят Instagram е пълен с тях…
– (смее се) Обожавам домашните любимци и не вярвам на хората, които ги презират. Въпреки че кучетата, с които се появявам в интернет, не са мои, те са на приятели. В момента имам само една тарантула.

– Ти си млад, но остават ли ти още много мечти за изпълнение?
– Обичам историята и най-добрият начин да я опозная е като пътувам, като откривам нови градове, хора, култури… Би бил прекрасен живот!

– Имаш ли нови проекти?

– Да, имам! Телевизионната индустрия вече е много активна, но беше силно потисната по време на пандемията. В момента сме в много бърз процес. Производството е много повече и не прощават на сериалите, които не вървят, пускат нови. Сега сме в постоянен разговор и се опитваме да изберем най-подходящия.

Сподели